tiistai 25. tammikuuta 2011

Eduskuntavaaliehdokkuus häipyi jonnekin, VAPAS-kokous 24.1.2011


Tänään sain kuulla epävirallisesti, etten päässyt eduskuntavaalikisaan edes kokeilemaan.

Ensin alkukesästä minua kysyttiin ehdokkaaksi. Vastasin, etten ole vielä ajatellut asiaa. "Ei haittaa, syksyllä vielä pääsee mukaan".

Noh, tuli syksy. Olin kesällä kypsytellyt ideaa, miksen voisi yrittää - nyt on ainutlaatuinen tilaisuus. Eli ilmoitus eteenpäin, olen valmis.

"Tuotaah... puolueen jäsenyys on edellytys ehdokkuudelle...". Siitä sitten puoluetoimistoon ja liityin ekan kerran aatteelliseen järjestöön elämässäni. Nonni, se on sitten hoidettu.
Odottelua ja tilannekyselyitä vähän väliä.

"Tuotaah... miesehdokkaita on liikaa, nyt haetaan naisia mukaan. Odottele kuitenkin"
Odottelua ja tilannekyselyitä vähän väliä. CV:tä ja muuta kirjettä sinne ja tänne.

"Tuotaah... Vantaalta on liikaa ehdokkaita Uudellamaalla, odottele kuitenkin"
Odottelua ja tilannekyselyitä vähän väliä.

Ja tänään sain kuulla epävirallisesti, että em. kriteereissä myös stiplannut kaveri pääsi kuitenkin ehdokkaaksi. Ehkä.

Sinänsä nyt mahdollisesti läpipäässyt kaveri on ok ja suoraselkäinen tyyppi, siinä ei oo mitään. Mutta tää vehkeily, pelaaminen, suhmurointi ja luikertelu. Se harmittaa. Mä en oo perus-SMP tyyppiä. En osaa peittää sitä, etten pidä ajan tuhlaamisesta ja suunnittelemattomuudesta. En myös pidä tärkeilystä. Itsekkyys on mun asteikossa hemmetin alhaalla. Ja se etten näistä piirteistä pidä, näkyy.

Vi...harmittaa, kyllä! Ei siitä pääse mihinkään. On eri asia pudota kisasta pois ennenkuin kisa edes alkaa, kuin päästä kisaan ja hävitä siellä.

Suurkiitos kaikille, jotka ovat suositelleet mua ehdokkaaksi omasta pyynnöstäni ja oma-aloitteisesti skrivaamalla suosituskirjeitä. Monelle kirjeenkirjoittajalle mailin lähettäminen ei ole ihan jokapäiväistä puuhaa ja vaati vähän erityiponnisteluja. Arvostan suosituksianne todella korkealle ja pahoittelen etten päässyt eteenpäin. Mä petin teidät.

Ja sitten takaisin arkiseen iloitteluun eli luottamustouhuun. Vapaa-ajanlautakunnan kokous pidettiin 24.1.2011 Tiksin Laureassa.

Alkuun kaksi esittelyä:
- tapahtumapalvelujohtaja Iiris Lehtonen selosti asiaa "EU:n Vapaaehtoistoiminnan vuosi Vantaalla"
- nuorisopalveluiden johtaja Eija Ahola selosti asiaa "Nuorisolain muutokset"

Jälkimmäinen oli erittäin hyvää asiaa valtion taholta; eri virkamiesten yhteistyöllä yritetään estää nuorten luisuminen toimettomuuteen ja syrjäytymiseen. Jone kysyi hyvin, että mitenkä virkamiehet on valmistautuneet mahdolliseen asiakasmäärien suureen kasvuun. Kuulemma jonkinverran resurssia löytyy.

Esityslistalla oli myös avustusten hakemisen muutokset, jossa mainittiin että kaupungin avustusanomuksiin liitetään maininta, jossa kaupunki toivoo että hakija edistää savuttomuutta. Tämä aiheutti keskustelua, osan mielestä turhaa vaatia koska savuttomuus on muutenkin lain voimin turvattu. Keskustelussa vastakkain olivät itsekin röökaavat ja savuttomat. Lausetta ei muutettu.

Kulttuurin kohdeavustukset ja mamuille meni jälleen rahaa. Vantaan Taiteilijaseura ry sai Vantaa-palkinnon vuonna 2010. Noh, nyt nämä veitikat sai 4000 euroa kaupunkijuhlan järjestelyihin. Kaupunkijuhlahan on kuulemma talkootyön ja vapaaehtoistoiminnan lippulaiva. Taiteilijaseuralla on näemmä pokkaa, ei mitään kiitollisuuden osoitusta jakamallemme palkinnolle.

Esitin puheenvuorossani, että olemme näiden kahden vuoden aikana ainoastaan yhdessä kokouksessa laskujemme mukaan jättäneet jakamatta MaMuille rahaa johonkin omaan touhuun. Ainoastaan yhden kerran esityslistalla ei ole siis ollut MaMujen avustusanomusta. Kysyin myös meneekö avustukset aina tietyille ryhmille. Mainitsin myös, että aika usein näiden jaettavien avustusten selvityksissä vilahtelee sana Somalia.

Kuulemma useat ryhmät ovat avustusten saajia ja näillä ryhmillä on suuria vaikeuksia integroitua.

Vastasin, että voidaanko tästä vetää johtopäätöksiä? Avustamme aina tiettyjä ryhmiä ja näillä samoilla ryhmillä on vaikeuksia integroitua. Olisiko syytä tutkia ja kehittää avustustoimintaa?

Kuulemma virkamiehet aikovat tehdä nyt jatkossa tarkastuskäyntejä näihin avustettaviin tapahtumiin. Niin mekin meinaamme Jonen kanssa. Alamme myös pitää omaa kirjanpitoa ja tarkkaa seurantaa kenelle, milloin ja mihin verovarojamme valutetaan.

Emme äänestyttäneet avustuksia normitavoistamme poiketen. Saimme mielestämme aikaan erittäin hyvän keskustelun.

Kuitenkin, pohjavire on nyt vi..harmitus. Ei siitä pääse mihinkään.

7 kommenttia:

Tony Vuori kirjoitti...

Ikävä kuulla että tiesi eduskuntavaaleihin katkesi. Se täällä Uudellamaalla on paha, kun koko ehdokaslista pitää täyttää tasaisesti ehdokkailta joka kolkasta. Ja sitten on vielä sukupuolikiintiöt. Montakohan ehdokasta Vantaalta valittiin listalle?

Mitä noihin avustuksiin tulee, niin liian monesti ne myönnetään automaattisesti, ilman harkintaa. Olisi hyvä arvioida kunnollisesti mikä on se hyöty, mitä rahallisella avustuksella saavutetaan. Ei kannata avustaa, jos avustuksen kohde ei siitä juurikaan hyödy (saa sillä rahalla mitään kunnollista aikaiseksi).

Timo Uppala kirjoitti...

Moi ja kiitos kommentista. Vantaalta taisi päästä 7 ehdokasta. Näistä pari ei ole valtuutettua. Ekat pääsi sukkana läpi, ilman että heitä haastateltiin jne.

Meillä jyrää vahva SMP-juntta taustalla omaa peliään. Me uudet ollaan hölmöjä äärioikeistolaisia.

Avustuksista: juuri näin eli automaattisesti ja ilman harkintaa, näin se menee. Itse arvioisin hyödyn yhteiskuntaan integroitumisena, työllistymisenä jne alkuperämaan mukaan.

Avustusten hakjoilla on jotain sisäpiirin tietoa avustusten hakemisesta. Niin paljon ja niin moninaisesti näitä osataan hakea.

Unknown kirjoitti...

Ei muuta, kun sitte seuraavaan skabaan mukaan! Jossakin palkitaan aina joskus kovaa duunia tehneitä. Toivottavasti sun kohdalla se "palkinto" lankeaa 4 vuoden kulttua......

Mitä tulee avustus-asioihin on meillä vantaallakin vahva organisaatio jeesailemaan avuntarvitsijoita/hakijoita.

Väriin ja taustoihin katsomatta fyrkkaa täytyy syytää pussinsuun täydeltä. Väittäisin tälläkin hetkellä useiden järjestöjen- ja "kerhojen" käyttävän kaupungilta saamiaan avustuksia vähintäänkin moraalisesti arvelluttavalla tavalla. Tosin moraalia ei pitäis linkittää mitenkään politiikkaan. Se olen lyhyellä urallani oppinut.

Vantaalla yksi rahankäytön suruttomuuden ilmentymä on ulkopaikkakuntalaiset virkamiehet. Kun ei ole mitään sidettä, ei senttiäkään täällä kiinni voi häärätä lähes rajattomasti meidän vantaalaisten kukkarolla. Saloa myöten ajetaan junalla tärväämään vantaalaisten veroeuroja! Jos ne menis edes vanhusten tai lastenhoitoon, olis asia edes jotenkin siedettävä! Mutta kun ei!

Taannoin eräässä foorumissa esitin, että kaupungilla pitäisi ainakin ylempien virkojen täyttämisessä suosia vantaalaisia hakijoita. Jumalauta mikä meteli syntyi! Eihän tollasesta saa puhua saati kirjoittaakaan!!! Eihän me saada osaamista tänne ikinä jos noin pelataan!

Vantaalla koko ikäni asuneena, stadin puolella toki syntyneenä on entistä tyhmempi fiilis kuulla, että osaaminen tulee aina tuolta maakunnista! Juuri sieltä, mistä nämä monet tämänkin päivän vantaalaiset päätöksentekijät ovat tulleet! Taakseen on jätetty autioituvat kotikylät, jopa isovanhemmat. Vain sen vuoksi, että päästään kehän sisälle laittamaan asiat kuntoon. On se hienoa!

Tottahan toki tarvitaan tekijöitä ja osaamista joka kolkalta suomesta. Mutta ei varmaan tekis pahaa, jos esim apulaiskaupunginjohtajat ois edes vantaalaisia........!

Fokinin Miska

Timo Uppala kirjoitti...

Naulan kantaan. Jos itse asuu alueella, on intressit ihan erilaiset.

Uskon, että motivaatio säästää oman asuinkunnan alueesta on korkeampi.

Maanantaina on valtuuston tärkein kokous. Lobbaus on käynnissä Vantaan alasajamiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Harmi, että eduskuntavaali kisat jäi väliin, olisin mieluusti nähnyt sinut skabaamassa, noh vi...harmituskäyrän kasvusta saat uutta voimaa seuraaviin karkeloihin. Korsolaisena ja ikäni vantaalla asuneena olen Niikon Mikan vaalityössä mukana.
Mamu avustuksista: Onpahan tullut käytyä kulttuuria ammentamassa näissä "tilaisuuksissa", missä minunkin veroeuroja "tanssiesityksiinn" yms. käytetään. Siinä se vi...harmituskäyrä vaan kasvaa. Kannattaapa käydä katsastamassa kulttuuria.
Teilläpä näyttää esityslistan mukaan olevan mielenkiintoisia aiheita seuraavassa kokouksessa. mm. monikulttuurisuusasiain koordinaattorin vakanssin muuttaminen viraksi...hmm mielenkiintoista. Tsemppiä jatkoon!

Timo Uppala kirjoitti...

Kiitos kannatuksesta. Menen itse Niinistön Jussin taakse, vaikka Jussi asuukin nykyisin Nurmijärvellä. Jussi on kuitenkin alkuperältään vantaalainen ja kaikin puolin tolkku mies.

Meillä on tosiaan tulossa uusi vapas-kokous jossa normaalin MaMu rahanajaon lisäksi päätetään muuttaa työsuhteinen maahanmuuttaja koordinaattorin vakanssi maahanmuuttajapäällikön viraksi. Seuraavaksi tarvitaan varmaan oma virasto jne.

Timo Uppala kirjoitti...

Tuli luettua tämä teksti uudelleen kommentteineen, kun linkkasin sen uuteen kirjoitukseen.

En mennyt kenenkään PS-ehdokkaan taakse, koska PS:n vaaliohjelma oli vasemmistolaisempi kuin vasemmistoliiton.

Koskaan, ikinä, milloinkaan en ole sosialistia äänestänyt. Enkä äänestä. Olen rajoittunut.